Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Descobreix “El pas de l’Óssa”!
 
Dijous, 04 d'agost de 2016

Descobreix “El pas de l’Óssa”!

Amb cinc rutes familiars per conèixer l’hàbitat, l’alimentació i el comportament dels plantígrads, el projecte educatiu “El pas de l’Óssa”, dóna la possibilitat d’endinsar-se de ple en la vida de l’ós al nostre territori.


ossa

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha posat en servei aquest estiu una nova activitat, pensada per fer en família, vinculada amb el món dels óssos bruns. És el projecte El Pas de l’Óssa, de l’associació naturalista La Paniquella, per incrementar l’oferta turística lligada a aquest plantígrad. Com a material de suport s’ha editat un tríptic, un pòster i un quadern que incorpora informació sobre la biologia, comportament, hàbitat i curiositats sobre l’ós, cinc rutes familiars pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i un espai on segellar i demostrar que s’han recorregut totes les rutes. El passaport té un cost d’un euro i es pot comprar a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus d’Isil (Pallars Sobirà), al refugi del Fornet, a Alt Àneu, a les oficines de turisme i en d’altres establiments col·laboradors. El fet de completar les rutes i obtenir els cinc segells corresponents dóna dret a una recompensa, que cal anar a buscar a la seu del parc natural a Llavorsí. Fruit de la sinèrgia entre el projecte del Pas de l’Ossa i Explora el Parc, també s’aconsegueixen 3 segells pel passaport del projecte Explora el Parc

Aquesta actuació s’ha realitzat mitjançant un ajut del Parc a La Paniquella, dins de la convocatòria d’ajuts als espais naturals protegits. Es tracta d’una de les eines i recursos per dinamitzar el sector turístic dins la zona d’influència del parc natural. 

El Pas de l’Óssa s’afegeix a les nombroses activitats al parc que tenen a veure amb aquesta espècie, com les que realitza a l’estiu l’empresa de guiatges Obaga, amb guies interpretadors acreditats pel parc, anomenades Pel país de l’ós bru, o l’empresa municipal de Tavascan i Pirosexplorer, amb el nom de  Naturtavascan. També hi ha propostes que realitza la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, a Isil. 

Aquests productes són elements dinamitzadors del territori que afavoreixen un model de turisme sostenible, basat en el respecte a la natura i a la biodiversitat. A més, complementen la tasca que s’està duent a terme a través del projecte Piroslife, de consolidació dels óssos bruns als Pirineus, per millorar l’estat de conservació d’una espècie emblemàtica generant un clima de coneixement, participació i coexistència. En el marc d’aquest projecte s’ha dissenyat  un nou fulletó sobre pautes de comportament davant la presència de l’ós bru, que ben aviat es distribuirà a les zones on viuen aquests animals.