Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Les pomes de varietats ...
 
Divendres, 06 de novembre de 2015

Les pomes de varietats tradicionals de la Garrotxa tornen a ser als mercats i a l’escola

El proper dilluns, 9 de novembre, a les 10 del matí, a la parada dels membres de Tràmec al mercat d’Olot (passeig Firal) es farà una roda de premsa en què participaran membres d’aquesta associació, el director del Parc Natural i alumnes i mestres de l’Escola Bisaroques d’Olot i coordinadors del projecte Km0 a les escoles.


Collita de pomes al CCPC de Can Jordà
Collita de pomes al CCPC de Can Jordà. Foto_ Emili Bassols (Dipositada al #CDPNZVG)

A principis d’aquest mes d’octubre es va fer una nova collita de pomes al Centre de Conservació de Plantes Cultivades de Can Jordà. Aquest fruiterar, creat el 1992 i gestionat pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, té com a objectiu la conservació de la gran diversitat de fruiters de varietats antigues i tradicionals que hi ha a la nostra comarca. Actualment aplega unes 123 varietats diferents (en total uns 263 arbres) majoritàriament de poma, pera, pruna i cirera.

Un any més, s’ha col·laborat amb Tràmec, l’Associació de productors agroecològics de la Garrotxa, per aconseguir que les pomes collides en aquest fruiterar tornin a estar presents en els mercats on els consumidors de la Garrotxa podran adquirir-les i gaudir del seu sabor – moltes pomes faran recordar-los un gust quasi oblidat -, utilitzar-les com a ingredient en algun plat tradicional o fer-ne exquisides melmelades. Podeu trobar pomes de varietats tradicionals com la camosa, del ciri, la reineta daurada, la reineta de xampanya, la poma de raïm, la terrera,... a les parades de Tràmec en els següents mercats locals:

Besalú. Plaça Major. Dimarts, de 9.00 a 14.00.
La Canya. Carretera de Bianya. Dilluns, de 7.00 a 13.30.
Olot. Passeig del Firal. Dilluns, de 7.00 a 13.30.
Mieres. Espai mercat. Dissabte, de 10.00 a 14.00.
Banyoles. Carrer dels Turers, Dimecres, de 7.00 a 13.00 i a la Plaça Major, dissabte de 7.30 a 13.00.

I com que, precisament, recuperar els sabors locals, i donar-los a conèixer als nens i nenes de la comarca és el principal objectiu del projecte Km 0 a les escoles, promogut pel grup Leader ADRINOC  i la Fundació Garrotxa Líder en el marc del projecte Gestió Sostenible Rural “Garrotxa, Territori Intel·ligent”, enguany alumnes de primària de l’escola Bisaroques treballaran el tema de les varietats antigues de pomes durant la setmana del 9 al 13 de novembre. El dilluns, dia 9 de novembre, les aniran a comprar al mercat d’Olot, el dimarts, dia 10, visitaran el fruiterar de can Jordà i el divendres faran un taller de compota de pomes a l’escola.

Aquesta col·laboració transversal dels diferents col·lectius té com a principal objectiu contribuir a la conservació d’aquestes varietats tradicionals d’arbres fruiters, un patrimoni natural i cultural que ni la comarca, ni el país, es poden permetre el luxe de deixar perdre.