Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > La recerca arqueològica als ...
 
Dimarts, 09 de maig de 2017

La recerca arqueològica als Pirineus i al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici oberta al públic aquest maig a la UAB

Els darrers anys la recerca arqueològica a les zones d'alta muntanya europees ha experimentat un desenvolupament intens. L'estudi del passat dels Pirineus és un bon reflex d'aquest procés. Aquest seminari pretén oferir una pinzellada d'aquests avenços, dedicant atenció tant als aspectes metodològics innovadors que estan introduint aquestes investigacions com a algunes problemàtiques tractades de forma recurrent.


Seminari arqueologia
Seminari arqueologia
Túmul funerari a la Vall de Llacs (Foto: PNASM)

Fa uns 20 anys les recerques arqueològiques en àrees d’alta muntanya eren molt poc habituals. A la disciplina hi havia una espècie de premissa mai explicitada que considerava que aquests tipus d’espais no havien sigut poblats i explotats per poblacions humanes fins èpoques molt recents. En certa mesura, es projectava una visió romàntica de les àrees de muntanya com a espais naturals verges (tant pròpia de la societat industrial contemporània) al passat.

Ara sabem que aquesta imatge era falsa. En els darrers 20 anys hi ha hagut una certa eclosió de la recerca arqueològica a moltes zones de muntanya europea. Han proliferat els projectes d’investigació i s’han introduït interessants innovacions metodològiques a la disciplina, tant pel que fa a l’ús de registres etnogràfics i històrics com en la col·laboració amb estudis del paleoambient i de la paleovegetació.

Els propers dijous 18 i divendres 19 de maig la Universitat Autònoma de Barcelona acollirà el primer seminari internacional "Ocupació humana i impacte ecològic als Pirineus. Mètodes i problemàtiques de la recerca arqueològica a l’alta muntanya”, que reunirà una bona part dels equips que actualment duen recerques arqueològiques als Pirineus. El seminari proposa una visió de síntesi de les aportacions i debats metodològics que ha introduït aquestes recerques i un esment a algunes de les problemàtiques històriques que tracten.

El seminari l’organitza el Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya de la UAB i CSIC, i compta amb el recolzament de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Institució Milà i Fontanals i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.