Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Els parcs naturals marins de ...
 
Dilluns, 09 de novembre de 2015

Els parcs naturals marins de Catalunya col·laboren en un projecte de pesca recreativa sostenible finançat pel programa europeu MedPAN

Pesca Recreativa SOStenible!


PescaSOS

La pesca recreativa, una de les activitats que més es practica a la costa mediterrània, especialment a les àrees marines protegides, comporta diferents impactes ecològics alguns dels quals han estat poc estudiats i són encara poc coneguts pels pescadors recreatius. Entre aquests hi ha l’impacte sobre les espècies vulnerables, l’ús d’espècies exòtiques com a esquer i la pèrdua o abandonament d’ormejos de pesca. Investigadors de la Universitat de Girona (UdG) han estat desenvolupant durant el darrer any, amb el finançament del programa europeu MedPAN (Fundació Mava, Fundació Prince Albert II de Mònaco i Fonds Français pour l’Environnment Mondial) i dels Parcs Naturals de Cap de Creus i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, un projecte enfocat a l’estudi i la difusió dels impactes de la pesca recreativa i a la proposta de mesures de gestió per tal de minimitzar-los. Entre les accions que han portat a terme destaquen l’elaboració del primer Codi de Bones Pràctiques en la Pesca Recreativa i l’edició d’un fulletó amb consells per als pescadors recreatius (en català, castellà i francès) per tal de garantir la sostenibilitat tant dels recursos marins com de la mateixa activitat pesquera dins els parcs naturals.

Addicionalment els investigadors han acordat portar a terme una acció de responsabilitat corporativa amb Normandie Appâts Ibérica, empresa líder a Europa en la distribució i venda d’esquers per a la pesca recreativa, i que consistirà en incloure missatges a les caixes de cucs que comercialitzen, com ara el logo de “Pesca Recreativa SOStenible”, desenvolupat per la UdG, i la frase “No llencis els cucs al mar!”. D’aquesta manera es pretén reduir les possibilitats que espècies exòtiques d’esquers s’estableixin en el nostre mar i acabin perjudicant les espècies autòctones, com ja ha passat en altres llocs del món.

Finalment, s’han portat a terme enquestes dirigides a diferents col·lectius de pesca recreativa com ara botigues de pesca, associacions i federacions de pesca i xàrters de pesca recreativa presents a la zona de l’Empordà amb la intenció d’ampliar la informació existent i conèixer la seva postura respecte les bones pràctiques per a una pesca recreativa responsable. El darrer pas ha consistit en la redacció de cartes o compromisos de col·laboració entre aquests col·lectius de pesca, els parcs naturals i la UdG on s’estableixen una sèrie de pautes orientades a promoure una pesca recreativa sostenible i que cada col·lectiu signatari es compromet, de manera voluntària, a respectar.

Aquest treball ha permès doncs la promoció d’accions de difusió destinades a fomentar una pesca recreativa responsable a les dues zones marines protegides de l’Empordà, les quals són necessàries tenint en compte la creixent popularitat d’aquesta activitat en ambdós indrets.

Per a més informació: http://www.medpan.org/en/cap-de-creus-medes