Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Departament d’Agricultura ...
 
Divendres, 03 de gener de 2014

El Departament d’Agricultura garanteix la protecció dels ramats d’oví en zones de presència de l’ós bru al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Aquest programa, que aposta per donar suport i impulsar la ramaderia ovina en zones amb presència d’ós bru al Pirineu, s’ha ampliat durant el 2013 amb la creació de dos grans ramats a la Vall de Cardós, que se sumen al ja existent a les Valls d’Àneu


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural desenvolupa des de l’any 2010 un programa de cohabitació per reduir els conflictes entre la ramaderia ovina i la presència de l’ós bru (Ursus arctos), espècie amenaçada a Catalunya. Fins l’any 2012, el programa es va desenvolupar al sector de les Valls d’Àneu, però l’any 2013, s’ha ampliat a la vall de Cardós donada la presència habitual d’exemplars d’ós bru en aquesta àrea.  

El programa consisteix a agrupar durant la temporada d’estiu els ramats d’oví d’una mateixa zona, i aplicar mesures de prevenció perquè el bestiar no pateixi cap atac d’ós. Entre les mesures que s’apliquen, hi ha la vigilància del ramat per part d’un pastor les vint-i-quatre hores del dia, la presència al ramat de gossos de protecció (de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus) i el tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals). 

En els tres re-agrupaments realitzats enguany, tots al Parc Natural de l’Alt Pirineu, han participat un total de catorze ramaders i s’han custodiat al voltant d’unes 3.000 ovelles. El programa ha permès reduir el nombre de baixes als ramats d’oví durant la temporada de pastura d’estiu, que enguany només han patit dos atacs d’ós bru, amb un resultat de dues ovelles mortes que seran indemnitzades. A causa de la bona acceptació del programa i del bon resultat obtingut a les zones amb presència d’ós, es preveu la seva continuïtat durant l’any 2014. 

Aquest programa, impulsat per la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració del personal tècnic del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals i del Parc Natural de l’Alt Pirineu; de l’Equip de Seguiment i Conservació de l’Ós (Tragsega), que ha desenvolupat tasques de suport a ramaders i pastors; de l’ONG Acciónatura, que ha facilitat material de prevenció i ha col·laborat en la contractació de pastors ajudants, i especialment dels mateixos ramaders beneficiaris del programa. 

Una altra mesura del programa ha estat la prevenció dels danys de l’ós bru a l’apicultura. En aquest àmbit, s’ha continuat amb el mètode aplicat des de l’any 2005 (coordinació amb els apicultors de les zones de risc per al tancament de les arnes amb vailet electrificat), amb molt bons resultats.