Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Troben una nova espècie de ...
 
Dijous, 20 d'abril de 2017

Troben una nova espècie de lepidòpter al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El descobriment de Jordanita budensis, fet per Manuel Garre, suposa la primera citació d'una espècie que fins ara no s'havia documentat a Catalunya.


Jordanita budensis

Un estudi finançat per la Funcació Séneca de la Comunitat Autonòmica de la regió de Múrcia,  amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha permès citar una nova espècie al Parc: Jordanita (Roccia) budensis (Speyer & Speyer, 1858) i també la seva primera citació a Catalunya.

Jordanita budensis, és un zigènid pertanyent a la subfamília Procridinae, de la qual es coneixen, fins ara, 14 espècies a la península Ibèrica, cinc de les quals són endemismes ibèrics. A la península fins ara, es coneixien tres nuclis poblacionals, un al Sistema Ibèric occidental, un altre al terç nord (entre Cantàbria i la Rioja) i un tercer al Sistema Central.

Els individus capturats al massís de l’Orri, translúcids i amb una coloració blava metal·litzada, són molt diferenciats dels nuclis poblacionals de la resta de la península Ibèrica i més semblants als de França, la qual cosa suggereix que aquesta població del Parc, derivi d’una possible ruta d’entrada d’aquest tàxon pel nord de la península.

Amb aquest descobriment, s’amplia el nombre d’espècies del Parc, de Catalunya i la seva àrea de distribució a la península Ibèrica.