Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Mallerengues de bigotis, ...
 
Dimecres, 12 de desembre de 2018

Mallerengues de bigotis, mussols banyuts i sisons a la sortida ornitològica per aiguamolls, secans i conreus de ponent

El passat divendres 7 de desembre es va poder observar de ben a prop part de la població de mallerengues que es troben a l’embassament d’Utxesa.


181207_mallerenga

El passat divendres 7 de desembre, els 25 participants a l’activitat, van poder observar de ben a prop part de la població de mallerengues que es troben a l’embassament d’Utxesa. A través d’una sessió d’anellament científic que es porta a terme a l’espai van veure com fins a 13 mallerengues de bigotis, entre altres espècies, queien a les xarxes al llarg d’un matí. La mallerenga és una espècie protegida en perill d’extinció i extremadament rara a Catalunya, d’aquí l’interès de la jornada. En efecte, recordar que l’anellament científic és una tècnica no lesiva que consisteix en capturar ocells amb unes xarxes específics per tal de posar una petita anella metàl·lica amb un codi numèric que l’identifica, per tal que si torna a ser capturada obtenir informació sobre migracions, les espècies, etc. També s’aprofita per prendre mesures biomètriques que permeten valorar l’estat de cada individuo i indirectament de l’hàbitat.


Després de l’anellament l’activitat, conduïda per l’ornitòleg Sergi Sales, va emprendre una ruta a la recerca de més observacions. Així a la Timoneda d’Alfés es van observar sisons, a Aspa un duc, a Bellvís mussols banyuts i a Linyola un grup més de sisos que ara a l’hivern també poden trobar-se als conreus de la plana d’Urgell.


La sortida forma part del Programa d’activitats de la Reserva natural de Mas de Melons que organitza el Departament de Territori i Sostenibilitat i coordina La Llena ambiental, amb el suport de la xarxa d’Espais Naturals de Ponent. Cal recordar que l’espai natural de Mas de Melons i Alfés disposa d’un centre d’informació a la masia de Mas de Melons, on es pot visitar l’exposició permanent sobre els valors naturals dels secans tots els dissabtes, diumenges i festius de 9 a 14 h.