Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El proper 24 d’agost es signarà ...
 
Dimecres, 18 de juliol de 2018

El proper 24 d’agost es signarà l’acord per a la creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions, del qual formarà part el Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises a França i els parcs naturals andorrans de la Vall de Sorteny i de les Valls del Comapedrosa s’uniran, mitjançant un acord que es signarà el dia 24 d’agost, per crear una marca d’identitat comuna de promoció turística, dinamització i intercanvis en matèria de patrimoni natural i sostenibilitat


Parc Pirenenc de les Tres Nacions
Representació esquemàtica de l’àrea geogràfica definida inicialment per al “Parc Pirinenc de les Tres Nacions”

El proper 24 d’agost, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, signarà un acord de col·laboració amb els parcs naturals de França i Andorra que fan frontera amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Aquest acord permetrà la creació d’una marca d’identitat comuna per a la promoció turística conjunta, la dinamització i els intercanvis en matèria de sostenibilitat i patrimoni natural. Formaran part d’aquesta marca comuna, anomenada “Parc Pirinenc de les Tres Nacions”, el Parc Natural de l’Alt Pirineu (Catalunya), el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), el Parc Natural de la Vall de Sorteny (Andorra) i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa (Andorra).

Aquesta marca servirà per facilitar la promoció turística conjunta amb l’objectiu de posicionar aquesta àrea geogràfica transfronterera en el mapa del turisme de natura a Europa. Es tracta d’una de les àrees protegides transfrontereres més grans del continent europeu, que suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis. Així, malgrat les fronteres administratives i polítiques, els quatre espais naturals formen part d’una mateixa unitat geogràfica.

L’acord representa l’oportunitat i el mitjà per desenvolupar i potenciar els intercanvis i col·laboracions entre les comunitats de les valls de banda i banda de la frontera, per implementar accions al voltant del patrimoni natural i cultural, tant el material com l’immaterial: el paisatge, els itineraris transfronterers, les iniciatives per al desenvolupament sostenible, la valorització dels recursos i el desenvolupament de l’economia local, la mobilitat, el turisme sostenible i l’ecoturisme, la promoció d’energies renovables i l’adaptació al canvi climàtic.

Des de fa anys, els quatre parcs ja col·laboren mitjançant la realització d’activitats i iniciatives diverses. En aquest sentit, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional Regional de Pyrénées Ariégeoises i el Parc Natural de la Vall de Sorteny participen conjuntament en el projecte Interreg POCTEFA GREEN (Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra), amb accions conjuntes com les de valorització dels productes agroramaders, les de millora de la biodiversitat d’hàbitats de pastura, o el Concurs de prats de florits.

Així mateix, el 2011 es va crear l’itinerari interpretatiu transfronterer la Molinassa-Comapedrosa, actuació conjunta del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. També en son un exemple les accions conjuntes entre l’Alt Pirineu i França de promoció de productes locals en fires d’una banda i altra. Així com les trobades que tenen lloc anualment al port de Boet, a cavall entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural de Pyrénées Ariégeoises, i que es basen en els mercats d’intercanvi que ja s’organitzaven durant l’Edat Mitjana. A més, existeixen convenis vigents de col·laboració tècnica, patrimonial i científica entre alguns d’aquests espais, com ara el del Parc Natural de la Vall de Sorteny i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa.