Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Últims dies del Projecte Boscos ...
 
Dissabte, 17 de setembre de 2016

Últims dies del Projecte Boscos de Muntanya al Parc Natural de l’Alt Pirineu!

Aquest setembre finalitzen les sessions de voluntariat per adults al voltant de la gestió ramadera a Ginestarre


Ginestarre
Gos de protecció de ramats, de raça autòctona Muntanya dels Pirineus, a Boldís. Fotografia de Marc Garriga

El Projecte Boscos de Muntanya, o conegut a Europa com el Bergwald Project, porta 9  anys realitzant part del seu voluntariat dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Aquest any, el projecte ha ampliat a 7 setmanes el període de voluntariat al Parc. Durant els mesos de juliol i part de l’agost, van situar la seva zona d’acampada molt a prop de l’estació d’esquí de Port Ainé, al Massís de l’Orri. Un dels treballs de voluntariat que van realitzar amb el Parc, va ser la realització de censos de productivitat de gall fer, el que va significar per als voluntaris tota una experiència. Aquestes estades, repartides en quatre torns de diferents voluntaris, estaven centrades al voltant de la gestió forestal, com acostuma a ser el habitual. Recuperació i obertura de camins forestals, bioenginyeria per a reduir l’erosió i les esllavissades en barrancs o millora d’hàbitat forestal, són part de les tasques que van estar realitzant. 

Les darreres 4 setmanes i com a novetat, el projecte s’ha focalitzat en el suport a la gestió ramadera i la recuperació de pastures. Es va realitzar a Ginestarre, a la vall de Cardós. El parc ha cedit les instal·lacions de la Casa Bringué com a allotjament pels participants. 

Entre diverses accions i experiències, els voluntaris han pogut visitar al pastor de l’agrupament de Boldís, a la part est de la vall, coneixent així ben de prop la finalitat de la feina de pastor en zones amb presència d’ós bru. Entre d’altres tasques per aquestes estades, la reducció de la densitat de boscos de pi negre per afavorir la diversitat i la recuperació i manteniment de camins tradicionals, tenen un paper important. 

Des del Parc Natural de l’Alt Pirineu, volem agrair la tasca dels voluntaris i l’equip coordinador. I per aquells que vulgueu conèixer el projecte, caldrà estar a l’aguait per apuntar-s’hi l’any que ve!