Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > 23 noves espècies a la llista ...
 
Dimecres, 28 de novembre de 2018

23 noves espècies a la llista patró de les papallones del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Per segona vegada en menys d’un any, s’afegeixen noves espècies a la llista patró de papallones del Parc Natural de l’Alt Pirineu gràcies als treballs de l’investigador Manuel Garre i del naturalista Francesc Rodríguez


Papallona d'ullets (Aphantopus hyperantus)
Papallona d'ullets (Aphantopus hyperantus).Autor: Francesc Rodríguez

La llista patró de lepidòpters (papallones) del Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha ampliat en 23 noves espècies.

Una d’aquestes 23 espècies va ser detectada per en Francesc Rodríguez en una sortida de descoberta per famílies. Es tracta de la papallona d’ullets (Aphantopus hyperantus) que es va observar prop d’Isil.

La resta d’espècies han estat trobades per Manuel Garre durant els mostrejos diürns i nocturns fets en el marc del projecte “Faúnula lepidopterológica Ibérica, Baleárica y Macaronésica” promogut per la Sociedad Hispano-Luso-Americana de Lepidopterología. En la campanya d’enguany s’ha mostrejat principalment el sector del Massís de l’Orri.

Actualment la llista patró de papallones del Parc Natural de l’Alt Pirineu consta de 775 espècies corresponents a 20 famílies diferents. Aquests últims anys, la Societat Catalana de Lepidopterologia està fent un esforç molt important per la divulgació del coneixement del grup de les papallones nocturnes i els microlepidòpters (papallones de mida petita, a vegades de menys de 2cm d’envergadura alar) en aquest espai natural. D’aquests grups, especialment dels microlepidòpters, es té molt poca informació perquè sovint passen desapercebuts. Gràcies a l’esforç fet per detectar aquest tipus de papallones, el nombre de citacions de noves espècies al Parc ha augmentat considerablement.

Les papallones, sobretot les diürnes (ropalòcers), són uns bons indicadors de l’estat de conservació dels ambients oberts i del canvi climàtic. En aquest sentit, el seguiment de les seves poblacions ens pot donar una informació molt valuosa i, per tant, cal estar ben atents a les fluctuacions de les seves poblacions. Actualment, el 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi a causa del canvi climàtic i dels canvis en els usos del sòl (CREAF, 2016).

Referència bibliogràfica: Melero, Y., Stefanescu, C., Pino J. General declines in Mediterranian butterflies over the last two dècades are modulated by species traïts. Biological Conservation (2016)