Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Èxit de visitants a la 7a Fira ...
 
Dilluns, 11 de juny de 2018

Èxit de visitants a la 7a Fira de productors del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el XII Concurs morfològic de la raça aranesa a Arrós de Cardós

El passat diumenge 27 de maig el petit poble d’Arrós de Cardós va aplegar centenars de visitants per celebrar la 7a Fira dels Productors del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el XII Concurs Morfològic de la Raça Aranesa


Espai de productors
Parada de productor del PNAP
Prat florit
Prat florit
Xollada amb tisora
Xollada amb tisora

La Fira organitzada conjuntament pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ajuntament d’Esterri de Cardós vol posar en valor el sector primari i els productors agroalimentaris i artesans locals, a més de suposar una oportunitat de dinamització pel municipi d’Esterri de Cardós. Enguany, conjuntament amb l’ACORA (Associació de criadors d’ovella de raça aranesa), també s’ha organitzat el XII Concurs morfològic de la raça aranesa. 

El gruix de la Fira és el mercat agroalimentari i d’artesania on han participat una vintena de parades de productors agroalimentaris locals i del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises, en el marc del projecte POCTEFA GREEN. La diversitat de productes i productors del Parc Natural és molt gran i completa i, a la fira, se n’ha comptat amb una mostra: formatges, embotits, pa i dolços, carn de corder aranès, gelats i truites de riu; i productes fets a base de llana, pell, artesania tèxtil, i altres professionals de les arts. A més, han participat algunes de les associacions representatives del territori: Projecte Boscos de Muntanya, Associació Cultural, Esportiva i Cívica de les Valls de Cardós i l’Associació Obrador Xisqueta.

El Concurs morfològic de la raça aranesa té com a intenció donar a conèixer aquesta raça que pren el nom de la Vall d’Aran però que tradicionalment també ha estat present als municipis situats més al nord del Pallars Sobirà. Enguany han participat un total de 8 ramaders, la meitat de les Valls de Cardós i, la resta, de la Val d’Aran. A banda, també s’ha fet un homenatge a Francisco Sanjuan Bordes per la dedicació d’una vida a la raça ovina aranesa.

Paral·lelament, coincidint amb les dates en què es xollen les ovelles, s’ha celebrat, en el marc de la Fira, el tradicional Concurs de xolla (la 7a edició) en dues modalitats, amb màquina elèctrica i a tisora. En total han participat 10 xolladors.

Finalment s’han repartit els premis de l’edició 2017 del Concurs de prats florits del Parc Natural de l’Alt Pirineu, desenvolupat a la Vall Ferrera, el primer guanyador del qual ha estat Feliu Juarez SCP de Casa Escarré d’Àreu, pel seu prat de dall del Pla de la Selva. Aquest prat és el que ha concursat en el Concurs Transfronterer Pirinenc de Prats Florits, realitzat en el marc del projecte POCTEFA GREEN, i el qual ha quedat en 4a posició. El guanyador transfronterer ha estat Casa Soldevila  (Andorra)  pel seu prat de dall dels Plans de Canillo.  En aquests concursos es té en compte tant el seu valor farratger com el seu valor ecològic.

Al migdia s’ha fet el dinar popular on han participat 300 persones i s’han servit productes locals: 7 corders ecològics de la raça aranesa, postres làctics d’Ainet de Cardós i pa de la Lionesa de Sort.

Per complementar la Fira, s’han realitzat altres activitats: passejades a cavall, gimcana de jocs, taller de teixir llana amb mitja, taller creatiu amb llana, taller d’herbes remeieres i un taller de fer mató.

Per acabar, s’ha comptat amb l’espectacle infantil “Una mà de contes” i una xerrada divulgativa sobre el retorn de l’herc als Pirineus per part de Jordi Estebe del PNR Pyrénées Ariégeoises.