Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Natural de l’Alt ...
 
Dijous, 08 de març de 2018

El Parc Natural de l’Alt Pirineu crea un nou fulletó divulgatiu sobre el retorn de l’herc als Pirineus.

Aquest material divulgatiu s’ha realitzat a petició dels responsables francesos del projecte de reintroducció d’aquesta espècie als Pirineus des del Parc Natural Regional dels Pyrénées Ariégeoises (PNRPA)


Herc Parc Natural Alt Pirineu

Aquest projecte va començar l’any 2014 amb els primers alliberaments d’exemplars d’herc al PNRPA procedents del Parc Nacional de Guadarrama, amb el suport del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de l’estat espanyol, i han continuat fins a l’actualitat. Per la proximitat d’aquests a la frontera amb Catalunya, ha comportat que aquesta espècie ja sigui present de forma regular a la franja nord del Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars, i faci necessari divulgar la seva presència i com es realitza la seva gestió al vesant pirinenc català.

En relació a la ramaderia, aquesta espècie pot arribar a cohabitar a l’estiu amb els ramats a les zones més abruptes, especialment amb les ovelles i cabres, però sense competir-hi especialment ja que l’herc prefereix els indrets rocallosos i de vegetació més vasta. No és una espècie que baixi als pobles i fons de vall on hi ha els cultius i pugui provocar danys en aquest sentit. Tots els exemplars alliberats d’herc han estat prèviament sanejats per evitar la transmissió de qualsevol malaltia als ramats. Cal deixar clar que la reintroducció de l’herc no és un projecte nou, ni que es promogui de la Generalitat de Catalunya, la qual no té previst alliberar cabres a l’Alt Pirineu.

A petició del Parc Natural regional dels Pyrénés Ariégeoises, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i amb col·laboració de la Reserva Nacional de Caça Alt Pallars,  ha editat un fulletó que dona a conèixer aquest projecte d’iniciativa francesa, divulgar aquesta espècie cada cop més fàcilment observable, i fomentar la participació ciutadana per realitzar-ne el seu seguiment.

Si localitzeu hercs durant les vostres excursions al Parc observeu-los sense molestar-los, anoteu el color dels cròtals i del seu collar, la seva posició geogràfica i transmeteu aquesta informació a la pàgina del projecte: www.bouquetin-pyrenees.fr.