Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Continuen les accions de ...
 
Dijous, 08 de setembre de 2016

Continuen les accions de prevenció de danys dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu!

Recentment, ha estat la finalització de la construcció de la cabana de pastor de Salau, a la vall de Bonabé


ovelles

La cabana de pastor de Salau millorarà la gestió de l’agrupament d’ovelles a les Valls d’Àneu i proporcionarà més confort al pastor contractat pel projecte Piroslife, que realitza la vigilància d’uns 1000 caps de bestiar oví de diferents ramaders, concretament de la ribera d’Isil i que pasturen durant l’estiu en zona de presència continuada d’ós bru. La cabana ha estat dissenyada, com en casos anteriors, per l’arquitecte Josep Bunyesc, amb criteris d’eficiència energètica i amb els menors impactes visuals possibles. 

El projecte Piroslife destina quasi la meitat del seu pressupost a la comptabilització de la ramaderia i l’ós bru. A través d’aquest projecte de consolidació de l’ós bru als Pirineus centrals, s’estan realitzant diferents accions per a la prevenció d’atacs sobre ramats i arnes. A banda del pagament dels possibles danys ocasionats, s’està donant suport a ramaders i propietaris de ramats en règim extensiu de muntanya perquè els agrupin, com a mesura efectiva de protecció i de vigilància quan pasturen en zones amb presència d’ós bru. 

Enguany, s’han realitzat 3 agrupaments de ramats d’oví a les capçaleres de les Valls d’Àneu, la vall de Cardós i la vall Ferrera (Parc Natural de l’Alt Pirineu). En total, es tracta de 3000 caps de bestiar que són vigilats per pastors pagats pel projecte PirosLife. La vigilància dels ramats es consolida com una de les accions principals i fonamentals de suport al sector primari per afavorir la coexistència de les activitats ramaderes i la presència de la fauna protegida. El programa de vigilància consisteix en l’agrupació dels ramats sota la vigilància del pastor, amb presència de gossos de protecció de ramats de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus i el tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals) amb tancats electrificats.