Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Natural de l'Alt ...
 
Dimecres, 03 d'octubre de 2018

El Parc Natural de l'Alt Pirineu presenta el nou catàleg dels productors i artesans del Parc

El Parc Natural de l'Alt Pirineu presenta el material de difusió “Apropa’t als productors i artesans del Parc!!!” i organitza una jornada de treball en xarxa amb agents del sector turístic per establir col·laboracions de promoció


Portada catàleg productors
Sessió de treball entre productors i artesans i agents del sector turístic
Sessió de treball entre productors i artesans i agents del sector turístic

Aquest dimarts s’ha presentat a l’Oficina Comarcal de Turisme de Sort (Pallars Sobirà) el nou catàleg “Apropa’t als productors i artesans del Parc!!!”, que actualitza el que es va editar l’any 2015. Com a novetat, en aquesta edició s’hi han incorporat els productors i artesans del municipi del Baix Pallars que, malgrat no trobar-se dins dels límits del Parc Natural de l’Alt Pirineu, engloba diverses zones dins de l’espai de la  Xarxa Natura 2000 “Alt Pallars” i EIN “Alt Pirineu” del qual el Parc en porta a terme la gestió.

 Com en l’anterior edició, el material presenta, per una cara, el cens dels productors i artesans del Parc, acompanyat d’un mapa de localització de cadascun d’ells. També indica quins d’aquests productors o artesans disposen d’algun distintiu de qualitat, i hi inclou explicacions sobre el valor afegit que aporten els productes amb aquests distintius al territori i al Parc Natural. A l’altra cara, hi figura el programa de visites als tallers, obradors i explotacions, on s’hi inclouen propostes  diverses com tastos, visites guiades, realització de tallers o la possibilitat de donar de menjar als animals. El catàleg s’ha editat en català, castellà i francès i inclou 75 productors i artesans (16 més que l’any 2015) i 32 experiències (6 més que l’any 2015).

Després de la presentació, s’ha dut a terme una sessió de treball en xarxa entre productors i artesans i agents del sector turístic, durant la qual han mantingut breus reunions que han permès establir col·laboracions per a la promoció d’aquestes visites. En total, hi han pres part 12 productors i artesans i vuit agents del sector turístic, entre els quals hi havia representants de cases de turisme rural, hotels, restaurants i tècnics de turisme. També han assistit a la jornada, com a observadors, una quinzena d’alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior en Guia, informació i assistències turístiques en l'àmbit mediambiental i del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Activitats comercials en l’àmbit turístic que s’imparteixen a l’Institut Hug Roger III de Sort, perquè l’alumnat conegués la realitat del territori i tot allò que aquest ofereix.

La producció artesanal i agroalimentària és un element clau del Parc Natural, donat que contribueix a la conservació dels espais naturals, preserva els coneixements tradicionals i els oficis locals, alhora que esdevé una activitat econòmica sostenible, gràcies a la qual aquest és un espai viu i dinàmic.

En un moment en què el visitant cada vegada valora més la descoberta de l’entorn que visita i la manera de fer i de viure-hi, aquestes  visites poden donar un valor afegit a l’oferta turística actual, ja sigui com a activitats incloses en paquets turístics, com a oferta associada a allotjaments, o com a complement d’altres activitats d’oci.

Aquesta és una acció realitzada amb el suport de la Generalitat de Catalunya, cofinançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i executada per l’empresa Raiels, iniciatives que arrelen.