Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Treballs de conservació dels ...
 

Treballs de conservació dels ecosistemes del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Obra Social "La Caixa"

Cos de l'article


Objectius

  • Contribuir a la conservació i protecció del Delta de l’Ebre que, amb 320 km2 de superfície constitueix l'hàbitat aquàtic més extens del nostre país i representa un enclavament de vital importància dins les zones humides de la Mediterrània. Les accions més rellevants han estat de protecció d’espais aquàtics i de restauració d’àrees degradades.
  • Afavorir la reinserció social i laboral de col·lectius en risc d'exclusió. En aquest sentit, els treballs els ha executat la Fundació Pere Mata que treballa amb persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual.

Restauració de zones degradades

Restauració zones degradades

Als Ullals de Baltasar s’ha restaurat una superfície de 2.500 m2. Aquesta superfície s’ha de sumar a la ja recuperada en altres projectes. Les principals tasques han estat eliminació de la vegetació al·lòctona, principalment canya comuna (Arundo donax), recollida d’escombraries i plantació amb espècies arbòries pròpies d’aquest hàbitat com ara xops (Populus nigra), àlbers (Populus alba) i verns (Alnus glutinosa).

Manteniment de repoblacions

Manteniment de repoblacions

Aquesta actuació ha consistit en realitzar tasques pròpies de manteniment de les plantacions lineals de tamarius, àlbers i xops, en una longitud total de 3,5 km. S’ha desbrossat al voltant dels arbres, s’han podat, s’han substituit els arbres morts i a les plantacions joves s’han realitzat regs de suport.

Neteja de zones litorals (dunes)

Neteja de zones litorals (dunes)

S’han netejat mes de 100 ha de dunes on s’han retirat 250 m3 de deixalles. La combinació de l’abocament descontrolat de deixalles i l’efecte dels temporals provoca que els sistemes dunars del Parc es vegin envaïts per diferents tipus de deixalles.

Dades de l'actuació

Període d’execució
De juliol a desembre de 2010
Localització dels treballs
Baix Ebre: l’Ampolla i Deltebre
Montsià: Amposta, Sant Jaume d’Enveja i Sant Carles de la Ràpita
Persones amb risc d’exclusió social que hi han intervingut: 10
Inversió realitzada per l’Obra Social de “la Caixa”: 120.000 €

Data d'actualització: 13.05.2014