Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Què és la CETS?
 

Què és la CETS?

Europarc Turisme Sostenible

La Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits (CETS) és una iniciativa de la Federació EUROPARC, organització que reuneix espais naturals protegits de 38 països europeus. EUROPARC és l’entitat gestora que concedeix l’adhesió a la CETS als espais protegits, en els quals verifica que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible en l’àmbit del parc natural que la sol·licita i l’àmbit d’influència que defineix. La Carta, però, és molt més que un distintiu de qualitat. És un mètode de treball i és una eina de planificació. És un compromís entre els gestors de l'espai, les empreses turístiques i la resta d'entitats i agents del territori. 

El sistema d'adhesió a la CETS és un acord voluntari que compromet els signants (gestors de l'ENP, empresaris turístics i altres actors locals) a portar a la pràctica una estratègia local a favor d'un turisme sostenible.


Objectius

pedra seca
 • Augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport a la seva preservació perquè pugui ser gaudit per les generacions presents i futures.
 • Millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística de l’espai protegit i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.
 • Implicar les empreses locals en un projecte comú de turisme sostenible. Sense aquesta implicació, no hi ha projecte CETS.

Principis fonamentals

La Carta s'estructura en 10 principis fonamentals:

 1. Treballar en col·laboració. Implicar a totes les parts relacionades amb el turisme del parc natural pel que fa al desenvolupament i la gestió de l'espai natural.
 2. Definir una estratègia i pla d'acció a mitjà termini (5 anys) a favor d'un desenvolupament turístic sostenible.
 3. Protecció i valorització del patrimoni natural i cultural.
 4. Oferir una experiència d'alta qualitat als visitants.
 5. Proporcionar informació adequada als visitants.
 6. Promocionar productes turístics genuïns.
 7. Ampliar els coneixements sobre els temes de l'espai natural protegit i la sostenibilitat.
 8. Garantir la millora de l'activitat turística sense que es redueixi la qualitat de vida de la població local.
 9. Augmentar els beneficis del turisme per l'economia local.
 10. Controlar el flux de visitants per reduir els impactes negatius.

Fases

Fase I. Acreditació d’espais naturals protegits
L’espai protegit, amb l’acord i compromís dels empresaris turístics i altres actors locals, sol·licita l’adhesió, i és el territori qui rep l’acreditació de la CETS.

Fase II. Adhesió de les empreses
El sistema d’adhesió distingirà, en els espais ja acreditats, aquelles empreses que més i millor s’esforcen per fer sostenible la seva activitat i col·laborar amb els gestors de l’espai. Són les empreses turístiques les que voluntàriament poden sol·licitar la seva adhesió. Aquest reconeixement serà molt més que una altra nova marca de qualitat perquè, a més, garantirà una autèntica col·laboració entre l’empresa i l’espai protegit per avançar en el desenvolupament d’un turisme sostenible.

Fase III. Adhesió de les agències de viatges

Beneficis de l’adhesió

 • Per a l’espai natural protegit: protecció i conservació del territori, millora de l’oferta turística integrada a l’espai.
 • Per a les empreses turístiques: disposar d’eines útils per a la sostenibilitat de l’empresa, suport tècnic i promoció en xarxa.
 • Per al turisme: gaudir d’una experiència singular i sostenible amb més nivell de qualitat dels serveis.
 • Per a les administracions: oportunitat de millorar la imatge del territori i criteris fiables per distingir empreses i pràctiques sostenibles.

Data d'actualització: 26.01.2018