Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > 1a Jornada sobre Documentació ...
 

1a Jornada sobre Documentació Ambiental a Catalunya: Gestió, Difusió i Cooperació

Caràtula DocAmbCat 2014
El dimecres 29 d'octubre va tenir lloc a l'IEC 1a Jornada de Documentació Ambiental a Catalunya amb una vuitantena d'inscrits, la majoria vinculats a centres de documentació, biblioteques especialitzades, universitats, administracions local o autonòmica, vinculats tots ells, d'alguna manera o altra, a la divulgació i sensibilització mediambiental. El balanç va ser molt positiu ja que es van posar les bases per crear eines de treball i divulgació conjunta entre institucions amb fons ambientals.

L'activitat estava organitzada pels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, per la Diputació de Barcelona i amb el suport del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i l'Institut d'Estudis Catalans, que va cedir els seves insta·lacions per celebrar la trobada.

Aquesta primera jornada ha permès augmentar la visibilitat dels fons documentals i serveis dels centres de documentació, biblioteques i centres amb informació ambiental de Catalunya i fomentar la cooperació i l'intercanvi de bones experiències entre les diferents administracions, entitats, organismes i col·lectius que disposen de fons i d'informació ambiental al nostre país.
S'espera que en el futur, aquests lligams s'enforteixin i permetin dur a terme accions concretes de treball conjunt, així com el manteniment en el futur d'aquestes trobades.

Cal dir que a Catalunya ja hi havia hagut tradicionalment encontres de centres de documentació de parcs naturals (tant de la Diputació de Barcelona com de la Generalitat), amb una llarga experiència de treball en comú des del 1994. Ara calia fer el salt a la diversitat de centres que hi ha a Catalunya per tal de buscar solucions conjuntes a problemes com ara la necessitat de un repositori col·lectiu, d’un portal de comunicació comú i una difusió conjunta que faci aflorar la riquesa i diversitat dels centres existents.
La jornada va ser inaugurada per Joandomènec Ros, president de l'IEC; Ignasi Rodríguez, sotsdirector general de la Biodiversitat del d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya Joan Puigdollers, diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i Josep Enric Llebot secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

La ponència marc va anar a càrrec del degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, Ernest Abadal. Seguidament, Francesc Camps, cap del Servei difusió i informació Ambiental de la Generalitat de Catalunya, va presentar una primera prospecció, anàlisi i estudi de la situació de la informació i els centres amb informació i documentació ambiental a Catalunya.

Va seguir amb tres grups de treball conduïts per Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya (sobre Documentació digital); Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya (sobre Cooperació i intercanvi ) i Josep Melero, cap d'Unitat de Programació Pedagògica i Divulgativa d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona (sobre Difusió dels centres). Les conclusions de cada grup van ser llegides i comentades en sessió plenària i moderada per Josep Planas, sotsdirector d'Educació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que va cloure la jornada, amb la voluntat de donar continuïtat a aquestes trobades.

Les valoracions han estat molt positives, amb una puntuació global d’un 8 sobre 10 de mitjana.

Els organitzadors ja han posat fil a l’agulla per avançar en el compliment de les peticions dels grups de treball, i treballen en algunes propostes de treball per a 2015, com ara l’elaboració d’un directori únic de centres, biblioteques, entitats i organismos dedicats a recopilar, catalogar i difondre documentació ambiental a Catalunya, l’ús compartit de models per a la gestió del fons, facilitar l’accés a jornades de formació o l’elaboració d’un calendari d’efemèrides ambientals. També pel 2016 està previst que es faci una nova edició d’aquesta jornada técnica, i es vol avançar en la creació d’un repositori cooperatiu, que va ser una demanda reiterada durant la Jornada.

Data d'actualització: 22.01.2015