Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Delta de l'Ebre  > Coneixeu-nos  > Història de protecció del Parc
 

Enllaços relacionats
  • Soldó 31  

    El 25è aniversari de la creació del Parc Natural.

Història de protecció del Parc

Mobilització popular any 1983
La pressió popular va salvar les basses.
Els orígens del Parc daten de la mobilització popular que es va fer a Deltebre el 26 de juny de 1983 en contra d'unes dessecacions que s'havien fet al conjunt lacustre del Canal Vell i pel perill que això comportava per a la bassa de dessecar-se i convertir-se en arrossars.

La mobilització i l'ocupació pacífica del Canal Vell pels ciutadans de Deltebre va sorprendre l'opinió pública de l'època, ja que no era habitual que un poble es mobilitzés per la conservació dels seus espais naturals. Hem de tenir en compte que, en aquell període, no es tenia la conscienciació actual sobre la conservació dels ecosistemes ni tampoc sobre l'atractiu turístic que tindrien els espais naturals ben conservats, i molt més aquells tan especials com el Delta.

Exactament 39 dies després de la mobilització i com a conseqüència d'un seguit d'intenses negociacions entre l'Ajuntament de Deltebre i la Generalitat, el 4 d'agost de 1983 es va publicar el Decret del Parc Natural del Delta de l'Ebre, que en primera instància només protegia els espais naturals del marge esquerre del riu. Dos anys més tard, el Decret 332/1986 feia extensiva la protecció a les zones naturals del marge dret del Delta.
Data d'actualització: 03.09.2009