Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Coneixeu-nos  > Arbres monumentals  > Arbres monumentals (FITXES)  > Vallès Oriental (10)  > Arboç de Sant Esteve del Coll (N↓)
 

Arboç de Sant Esteve del Coll (N↓)

Arboç de Sant Esteve del Coll

Terme municipal (comarca): Llinars del Vallès (Vallès Oriental, el)
AM 41.106.01 (1988)
Protecció: Ordre 1988.08.30 (DOGC 1042, 1988.09.12)
Espècie: Arbutus unedo
Mesures:

Alçària total(h)  = 8,50 m
Volt de canó(c)  = 2,40 m
Capçada mitjana(C) =  7,30 m

 

Notes (NB): L'Arboç de Sant Esteve del Coll és un dels pocs arboços monumentals que podem trobar a Catalunya.
Des de fa temps es troba en un estat de decandiment. Situat a la vall del riu Magent, a uns 100 m SE de la parròquia de Sant Esteve del Coll.

La seva història va íntimament lligada a la del poble de Sant Esteve del Coll.
La Muntanya del Coll, amb els seus boscos, l'església parroquial, les seves masies, la Torrassa o Torre del Moro i la desapareguda ermita de Sant Sebastià han estat sempre objecte d'estima i admiració. L'arboç, en general, és una planta arbustiva i de les més abundants a la muntanya d'aquesta zona.

Considerat centenari, l'arboç ha donat nom a una revista literària de la zona. També ha estat esmentat en articles a la premsa. La primera referència literària és de l'any 1934 a la publicació núm. 2 de la Societat d'Atracció de Forasters de Cardedeu, on llegim:
"...l'Església del Coll,..., prop d'un magnífic exemplar de cirerer d'arboç, de corpulència extraordinària, cas raríssim en arbres d'aquesta naturalesa..."


Arboç de Sant Esteve del Coll (altres documents):


Data d'actualització: 13.05.2014