Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Pi Gros de Mestres

Pi Gros de Mestres

Terme municipal (comarca): Vilallonga del Camp (el Tarragonès)
AM 36.166.02
Protecció: AM 
Espècie: Pinus pinea
Mesures: 

 
Alçària total (h) 21,0 m
Volt de canó (c) 4,35 m
Capçada mitjana (C) 24,0 m 

També conegut com a Pi del Metge, el Pi Gros de Mestres té el nom de la persona que el va plantar: el Dr. Josep Mestres Miquel (Vilallonga del Camp, 1868-1947) cap a 1898, avi de l'actual propietari. Fou un gran personatge de l'època (metge, agronomista i polític) que dedicà molts esforços a millorar la vida del món rural. Va viure a ca Mestres dins del nucli de Vilallonga.

Cap a 1987, una branca va ser tallada quan varen fer una línia elèctrica que passa a la vora. L'any 2008 l'arbre va viure un conflicte a causa de la proximitat de la línia elèctrica, que va suscitar una reivindicació popular de gran ressò. Posteriorment la companyia elèctrica va elevar 5 m les dues torres d'alta tensió properes per tal d'allunyar els fils de la capçada.

Molt a prop, a 60 m SW hi ha el germà petit (Pi de Mestres II) amb les mesures següents h= 15,5; c= 3,3; C= 20,2.

Els 3 arbres monumentals següents: el Pi del Baró (AM mort, Vilallonga del Camp), el Pi Gros de Mestres (AM, Vilallonga del Camp) i els Plàtans del Mas de Cavaller (AM, Constantí) són relativament propers i formarien els vèrtex (NE, NW i SE respectivament) d'un triangle de 2,2 x 3,5 x 3 km a la part NE de la comarca del Tarragonès.

Arbres i espècies relacionades:
Pi pinyer, pi ver, pi de llei o pi de pinyons (Pinus pinea): una dotzena d'arbres declarats monumentals de Catalunya són pins pinyers:
Pel volt de canó (c) i/o per l'amplada de capçada (C) han destacat: 2 pins ara ja històrics: Pi d'en Burc o Pi Gros de la Barraca (c= 5,15 m, C= 25,6 m; mort; Santa Cristina d'Aro, el Baix Empordà) i Pi Gros de Begues o Pi de Can Sadurní (c= 4,70; C=28,9; mort; Begues, el Baix Llobregat). Podem també destacar: Pi del Burgar (c= 4,70; AC, AL; Reus, el Baix Camp), Pi del Baró (c= 4,57; AM mort; Vilallonga del Camp, el Tarragonès), Pi de les Planes (c= 4,55; C= 27,6; AM; l'Aleixar, el Baix Camp), Pi Gros del Salt (h= 34; c= 4,45 m; AM mort; Esparreguera, el Baix Llobregat), Pi de les Quatre Besses del Dalmau (c= 4,40; AM; Sant Llorenç Savall, el Vallès Occidental, el), Pi Gros de Mestres (c= 4,35; AM; Vilallonga del Camp, Tarragonès), Pi del Boter (c= 4,35; C= 26,3; AM mort; Riudoms, el Baix Camp).

Per l'alçària (h) destaquen o han destacat: Pi Gros del Salt (h = 34 m), Pins pinyers de Cal Ferrer del Coll (h= 32 m; AM; Piera, l'Anoia), Pi de la Cendrosa (h= 31 m; arbre mort ara històric, Santa Coloma de Farners, la Selva). Entre 29,5 i 30,5 m: Pi Gros d'en Cama (AM mort 2015, Santa Cristina d'Aro, el Baix Empordà), Pi de Can Carbó (Caldes de Malavella, la Selva), Pi Xic de l'Arbocer o de Tapioles (Vallgorguina, el Vallès Oriental), Pi Xic de Ca n'Oller (Sant Celoni, el Vallès Oriental), Pi Gros de Can Gallego (AM mort; Cabrera d'Anoia, l'Anoia).

Data d'actualització: 22.09.2011