Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Coneixeu-nos  > Arbres monumentals  > Arbres monumentals (FITXES)  > Maresme (5)  > Cuprés de Can Figueres (N↓)
 

Cuprés de Can Figueres (N↓)

Cuprès de Can Figueres

Terme municipal (comarca): Premià de Dalt (el Maresme) 
AM 21.230.01
Protecció: AL: Ple Ajt. 1994.04.08; AM: Ordre 1995.01.18 (DOGC 2005, 1995.01.30); AC: Ple C. Comarcal 1996.07.23;
Espècie: Cupressus macrocarpa

Mesures:

Alçària total

 (h) = 18,5 m

Volt de canó

 (c) = 6,08 m

Capçada mitjana   

 (C) = 18,0 m 

Rànquing: Cuprés de més volt de canó mesurat a Catalunya. 

Notes (NB): Es troba al jardí de Can Figueres (c. Riera de Sant Pere, 88), actualment Casa de Cultura de l'Ajuntament. Inicialment tenia 12 branques, però el 1991, una ventada en va trencar 5. Va ser declarat d'interès local l'abril del 1994 i també d'interès comarcal el juliol del 1996. Des de l'any 1995 ha estat podat diverses vegades i té instal·lats cables per assegurar la capçada. El tronc o canó és espectacular.

Can Figueres és una antiga masia que acull el Museu de Premià de Dalt, una instal·lació que aplega, estudia i difon la riquesa patrimonial de la vila, reflectida en evidències arqueològiques, documentals, arquitectòniques i urbanes. També hostatja la Casa de Cultura, una biblioteca i una escola de música.

El cuprés (Cupressus macrocarpa), xiprer de Monterey o xiprer de Lambert és un arbre de creixement relativament ràpid, originari d'una àrea reduïda de la badia de Monterey (Califòrnia, Estats Units). És un arbre de fins a 25 m d´alçària, semblant al xiprer comú (de la varietat horitzontal) però amb el fullatge verd clar i amb olor a llimona quan es frega. Les branques gruixudes formen angles d´uns 45º. Les pinyes malgrat el qualificatiu de "macrocarpa" (= de fruit gros), són globoses de 20 mm i més petites que les del nostre xiprer comú.

Al N de la Roca del Cavall, prop del límit W del terme se cita l'Alzina del Mal Temps com a lloc de celebració d’aquelarres. Segons la tradició popular quan hi ha núvols a l’Alzina del Mal Temps hi ha tempestes. 

Arbres i espècies relacionades (cuprés, xiprer, coníferes gruixudes) -> FITXA

 

Data d'actualització: 01.07.2011