Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Llentiscle de Torrent

Llentiscle del Torrent

Terme municipal (comarca): Torrent (el Baix Empordà)

AM 10.197.01
Espècie: Pistacia lentiscus
Mesures:

Alçària total

(h) =  5,5 m

Volt de canó

(c) = 1,90 m

Capçada mitjana

(C) =  8,0 m

Notes (NB): És un arbret molt vell i ja fa temps que va entrar en fase de senescència. Té la capçada mig seca i amb poca vitalitat, tot i que en anys de bona pluja revifa una mica.

Des de 1993 s’ha hagut de podar per compensar la capçada, reduint-la i afavorir així el procés natural de l’arbre i s'han instal·lat suports a les branques principals per evitarne el trencament.

A la carretera C-66 (Palafrugell- la Bisbal: km 2,4) hi ha la rotonda on s’inicia la C-31 (GI-652) que es dirigeix a Torrent (a uns 800 m) i Pals. El Llentiscle està situat a 200 m direcció N d’aquesta rotonda, a la dreta de l’antiga carretera (que actualment és com un meandre abandonat).

Es troba a l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres. Hi ha diverses rutes a la zona que passen per l’Arbre, com la de Puig d’Arques (on es localitza el dolmen que dona nom a la zona) o la de Puig Gavarres.

Arbres o espècies relacionades: El llentiscle o mata és un arbret mediterrani força ramós que, en general, sol tenir aspecte arbustiu, té unes característiques fulles paripinnades i olor resinosa. Malgrat tot, en tenim de força grossos com ara (mesures més destacables): AM: Llentiscle de Torrent (h= 5,5; c= 1,9; C= 8; Torrent, el Baix Empordà), Mata de Darmós (4 peus; h= 6; c= 1,56; Tivissa, la Ribera d'Ebre), Mata de la Mata (6 peus; c= 1,7; C= 15 m; Sant Pere de Ribes, el Garraf); AS: Mata del Jardí Oriol Martorell (2 peus; h= 5 m; c= 1,32 m, C= 9,2 ; Llorenç del Penedès, el Baix Penedès), Mata de Can Ramon (h= 4 m; c= 2,10 m; Sant Pere de Ribes, el Garraf), La Llentriscla (h= 8 m; c= 1,62 m, C= 8; Vilademuls, el Pla de l'Estany), Mata del Mas de la Creu (c= 2,60 m; C= 9,8; Tarragona, el Tarragonès).

 

 

 

Data d'actualització: 01.06.2011