Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Coneixeu-nos  > Arbres monumentals  > Arbres monumentals (FITXES)  > Alt Urgell (6)  > Pins vells de l'Arp I, II, III
 

Pins Vells de l'Arp I, II, III

Avi de l’Arp
Avi de l'Arp

Pins Vells de l'Arp I (Avi de l’Arp), II, III

Terme municipal (comarca): la Vansa i Fórnols (l'Alt Urgell)

Poble: Sorribes de La Vansa

AM 04.909.01 (2016)

AL (2015)

Protecció:
   AL:
 Ple Ajuntament 2015.07.24 
  AM: Ordre 2016.10.05 (DOGC 7227, 2016.10.17)

Espècie: Pinus uncinata

Mesures Pi Vell de l’Arp I (Avi de l’Arp):

Alçària total

(h) =   18,0  m  

Volt de canó

(c) =   5,46  m    

Capçada mitjana

(C) =  13,5  m 

 

Notes (NB): A recer de la Serra del Port del Comte, amagats al paratge de les Pletes de Sisquer, trobem aquest conjunt d’arbres vells. I d’entre tots ells, destaca l’Avi, que des de fa més d’un segle vigila els ramats que pasturen l’herba fresca a l’estiu, i ara, a l’hivern, observa atent com els esquiadors s’esforcen per arribar fins al Prat Llong, punt culminant de les pistes d’esquí nòrdic de Tuixent-la Vansa. A molts d’aquests arbres, supervivents de les dures condicions de la muntanya, podem observar encara les entalladures que realitzaven les trementinaires  per extreure la resina i elaborar la trementina, que després baixaven a vendre a les planes interiors i el litoral de Catalunya.

L'Avi de l'Arp (Pi Vell I): Imponent tronc de 5,47 m de volt (mesurat a 0,30 m; el volt de 5,53 m a 1,30 m no és homologable). De seguida, a 1 m de terra, es ramifica en 4 grosses besses . Els altres Pins vells serien els oncles-avis del bosc. Situats a a l'Obaga de l'Arp tocant a les pistes de l'Estació d'esquí nòrdic de Tuixent-La Vansa, a 20 minuts a peu des del Refugi de l’Arp. Arbre de Nadal 2013. 

El poema següent podria atribuir-se a l'Avi: 

"Dalt de tot de la muntanya,
sol hi ha un pi de vell brancam
dalt de tot de la muntanya,
vencedor d'aquell rocam.
I menysprea vent i anyades:
morirà només d'un llamp."
     Josep Carner, "Tres arbres: l’Orgullós"

L'Avi de l'Arp (h = 18; c = 5,46; C = 13,5) seria un dels pins de Catalunya més gruixut (de totes les espècies) i un dels pins negres més alt vivent.

Data d'actualització: 19.12.2013