Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Cap de Creus  > Visiteu-nos  > Preguntes freqüents
 

Preguntes més freqüents


Per on s'entra al Parc Natural?

L'espai protegit està format pel territori de vuit municipis. Tots delimiten el Parc; per tant, s'hi pot entrar per qualsevol dels municipis. Si anem en cotxe per l'autopista AP-7, de Barcelona a la Jonquera prenem la sortida número 4 (Figueres Sud), i de la Jonquera a Barcelona agafem la sortida número 3 (Figueres Nord). Des de Figueres seguim les indicacions que ens duen a Llançà o bé a Roses.

Per la carretera A-2, de Barcelona a la Jonquera, anem fins a Figueres i prenem després l'A-26 de Figueres a Llançà o bé la C-260 de Figueres a Roses.

Si anem en ferrocarril, agafem la línia Barcelona-Portbou. Només dos dels vuit municipis del Parc tenen parada: Llançà i Vilajuïga.

Si anem amb autobús, agafem les línies que des de Figueres arriben a les poblacions del Parc Natural, de la companyia Sarfa.

Consulteu l'aplicació per conèixer l'itinerari de casa vostra al Parc Natural a l'apartat Accés al Parc.
 

Com es va al far de Cap de Creus?

Si anem en vehicle hem d'anar a Cadaqués. A partir d'aquí cal seguir les indicacions que ens duran al far de Cap de Creus.

També hi podem accedir a peu pel camí de ronda que s'agafa des de Portlligat.
 

Quin és el traçat actual del GR-11?

El GR-11 connecta el Port de la Selva amb Cadaqués. Des de fa un any el seu recorregut està modificat. A partir de l'ermita de Sant Baldiri cal que seguim la senyalització vertical i no el traçat que es defineix en alguns mapes vells.

La senyalització ens indica també com s'arriba a cala Tavellera.
 

Quant temps puc emprar en el recorregut del GR-11 des del Port de la Selva fins a Cadaqués?

El temps sempre pot variar segons la marxa que portem. En general, la durada del recorregut es pot estimar entre cinc i sis hores.
 

Vaig amb nens petits. Quines rutes podem fer?

Si els nens comencen a fer petites rutes podem fer els itineraris locals de Vilajuïga i la Selva de Mar, que són els més senzills. Si ja tenen entre vuit i deu anys podem fer també l'itinerari de Roses.
 

Vull fer una ruta llarga.

Els itineraris més llargs i amb més desnivell són els de la Vall de Santa Creu, Pau i Palau-saverdera. També podem prendre alguns trams de l'itinerari connector per fer les connexions que vulguem.
 

Què podem visitar a l'entorn del monestir de Sant Pere de Rodes?

Val a dir que els dilluns el monestir està tancat, com tots els museus d'Europa.

És interessant visitar l'ermita de Santa Helena i el castell de Sant Salvador de Verdera. Des d'aquest castell tindrem una visió de 360° sobre el Parc Natural i la plana empordanesa. Hem de tenir molta cura de no deixar que els nens pugin sols al castell, perquè hi ha zones de penya-segat que poden ser perilloses.
 

Com ens hem de preparar per fer una ruta?

El territori del Parc Natural no és planer. Les característiques dels itineraris són les següents: desnivells que oscil·len entre els 50 i els 500 m; no sempre trobarem llocs d'ombra en tot el recorregut, i són carrerades, per la qual cosa trobarem pedra solta.

Tot i que d'entrada sembli un suggeriment sense importància, és evident que hem d'anar ben calçats i dur gorra, protecció solar, aigua, mapa i, si és possible, mòbil.
 

Podem portar gossos pel Parc?

Sí, però lligats.
 

Puc fer pesca recreativa submarina?

Únicament es pot fer aquesta activitat en zona de parc natural. En zones de reserva parcial i reserva integral és prohibida. No es pot pescar des de les Reserves Naturals Integrals terrestres  de Cap de Creus i de Cap Norfeu, ja que no hi ha cap itinerari expressament senyalitzat.

 

Puc fer pesca recreativa en superfície?

Sí, en zona de parc natural i de reserva natural parcial. Mai a la Reserva Natural Integral de l'Illa Encalladora. No es pot pescar des de les Reserves Naturals Integrals terrestres  de Cap de Creus i de Cap Norfeu, ja que no hi ha cap itinerari expressament senyalitzat

 

El Parc disposa de boies d'amarratge per a embarcacions?

Repartides pel Parc Natural marítim hi ha un total de 40 boies, de color groc. Aquestes boies són prioritàries per als clubs de busseig, però no exclusives. Hem d'evitar tirar l'àncora de l'embarcació sobre prats de posidònia. Aquesta planta està protegida i representa un gran benefici per al medi natural marí.
 

Podem circular amb vehicle per tots els camins del Parc Natural?

Quan veiem una tanca i un senyal de prohibició a la circulació motoritzada se'ns està dient que aquella pista no forma part de la xarxa viària del Parc i, per tant, no podem passar (en bicicleta i a peu, sí). Quan no veiem la tanca ni el cartell, podem passar.
 

Puc practicar BTT pels itineraris del Parc?

El Parc disposa de dues rutes per fer en bicicleta amb un total de 43,8 km. No tots els itineraris són aptes per a bicicleta.
 

Com és que hi ha diferents normes de comportament segons la zona on ens trobem del Parc?

Dins del Parc hi ha diferents zones de protecció. Cada figura de protecció es regeix per normes concretes. A banda de les zones d'ordenació específica i de més petita a més gran hi ha les figures de parc natural, de paratge natural d'interès nacional i de reserva natural integral. Totes tenen en comú les normes de la figura de parc natural, però afegeixen més protecció segons que siguin paratge o reserva. Per exemple: l'activitat cinegètica es pot fer en parc i en paratge, però no a les reserves naturals integrals, que són el cap Norfeu i el cap de Creus, on, a més, no es poden arrencar plantes ni agafar roques i s'ha de caminar pels itineraris expressament assenyalats. Les reserves són les figures de màxima protecció. Això en l'àmbit terrestre. Pel que fa al marí, hi ha zones de parc natural, de reserves naturals parcials i una reserva natural integral, la de l'illa de l'Encalladora. Un exemple pel que fa a les normes d'àmbit marí és la prohibició dels concursos de pesca submarina.

Les normes no es fan perquè sí, sinó que serveixen per preservar els recursos.

Podeu consultar el mapa de zonificació del Parc.
 

Quina és la norma legal que regeix aquest Parc Natural?

El Parc Natural de Cap de Creus es va crear per llei l'any 1998. És la Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció del cap de Creus. A més de la llei podem consultar el Pla especial del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Cap de Creus, aprovat definitivament per la Resolució MAH/2618/2006, de 18 de juliol, per la qual es fa públic l'Acord del Govern de 20 de juny de 2006.
 

Es pot acampar al Parc?

La normativa estableix que, en tot l’àmbit del parc, com a mesura de protecció, està prohibit acampar (Art. 6, Norma setena, Apartat d, de la Llei 4/1998 de protecció de Cap de Creus).

Com a excepció, en el cas d’activitats amb infants i joves, està permesa l’acampada temporal en les zones de protecció de parc natural (clau 4) i d’ordenació específica (clau 5), sempre amb l’informe preceptiu de l’òrgan  gestor en relació a l’emplaçament escollit (Art.40.4 del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del parc natural de Cap de Creus).

 

Quan es poden utilitzar les barbacoes de Mas Ventós?

A l'àrea d'esbarjo de Mas Ventós és pot fer ús de les barbacoes, però recordeu que des del 15 de juny fins al 15 de setembre han de romandre tancades d'acord amb la normativa de prevenció d'incendis.

La resta de l'any estaran obertes durant el dia. En aquest període,  no es poden utilitzar quan faci vent o bé quan s'activin els nivells 2 i 3 del Pla Alfa d'incendis forestals. Per a obtenir informació del nivell del Pla Alfa es pot consultar la web de Prevenció d'incendis o mitjançant el telèfon 012

 

Que passa en cas d’activació del Pla ALFA3 per risc extrem d’incendi forestal?

En cas d’activació del Pla ALFA 3 per risc d’incendi forestal es restringirà l’accés a determinades zones del parc i es suspendrà les autoritzacions d’activitats que puguin ocasionar risc d’incendi. Per a obtenir informació del nivell del Pla Alfa es pot consultar la web o mitjançant el telèfon 012

 

Es pot dormir a la barraca de cala Tavallera?

La barraca de Tavallera NO és un refugi i, en aplicació de l’article 46  del Real Decreto 876/2014 del Reglament General de Costes no s’hi pot pernoctar. L’ús d’aquest espai està restringit a les activitats desenvolupades per entitats d’educació ambiental i requereix autorització expressa del Parc

 
Data d'actualització: 15.09.2009