Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Cap de Creus  > Coneixeu-nos  > Àmbits i línies de treball  > Prevenció d'incendis
 

Prevenció d'incendis

La gran problemàtica que comporten els focs forestals vista des d'àmbits tan diferents com són el cultural, l'econòmic i el social fa que la prevenció i la gestió dels incendis forestals sigui un objectiu prioritari.
En aquesta línia, es porta a terme un innovador projecte que té com a objectiu la identificació de punts estratègics de gestió al Parc Natural de Cap de Creus.

Aquests punts estratègics de gestió (PEG) impliquen un canvi significatiu en la lluita contra els incendis forestals, ja que, lluny de ser un projecte que basi tota la seva estratègia en les clàssiques infraestructures lineals, té l'objectiu d'esdevenir un projecte molt més integrat en l'entorn, aprofitant elements naturals i sustentant-s'hi, on el comportament de l'incendi forestal en faci factible el control i la gestió.

Un dels criteris de selecció d'aquests punts estratègics de gestió és la recuperació d'espais on tradicionalment s'havia practicat la pastura, atès que la seva recuperació i posterior gestió poden complir el doble objectiu de ser font d'aliment i alhora ser una infraestructura de prevenció. Això, combinat amb els patrons de propagació i comportament del foc, la situació estratègica i la facilitat de gestió futura són factors apropiats per canviar el comportament de l'incendi forestal.

La definició del límit dels PEG s'ha basat en la seva funcionalitat, i se n'ha prioritzat la capacitat que siguin utilitzats el dia de l'incendi com a oportunitats per al control o l'extinció. A la vegada, s'han previst les tasques de manteniment necessàries per conservar l'estructura de la vegetació i la càrrega de combustible present d'acord amb aquests criteris funcionals.

El conjunt de resultats i propostes d'actuació efectuades pretenen ser un conjunt de mesures passives destinades a evitar que l'incendi futur cremi el total de la superfície potencial, és a dir, el conjunt d'actuacions projectades són un element fragmentador i diversificador del territori que tenen per objectiu evitar la destrucció total de les unitats biogeogràfiques que hi ha al massís.
Data d'actualització: 30.03.2011