Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Cadí-Moixeró  > Visiteu-nos  > Guia de visita  > Àrees d'interès  > Interès geològic  > Antigues mines i pedreres  > Antigues mines de lignit de Sanavastre
 

Antigues mines de lignit de Sanavastre


Fotografia: Joan Casòliva

Situades al bell mig de la Cerdanya i prop del límit nord del Parc natural, les mines de Sanavastre són una antiga explotació minera, en la qual primer és va extreure lignit en galeria i després a cel obert. A finals dels anys 80 es va produir el seu tancament definitiu.

Actualment, ja només hi podem veure un gran clot excavat a la terrassa mitjana del Segre, sota de la qual aflora una successió d'uns 30 metres de potència formada per una alternança de lignits, gresos i lutites grises amb abundants restes vegetals.

Il·lustració: Inventari de punts d'interès geològic de Catalunya

Són materials que van reblir la fossa de la Cerdanya durant el Miocè mitjà i superior i enregistren el desenvolupament d'una plana deltaica pantanosa, sincrònica al desenvolupament d'un llac profund, tal i com podem comprovar en les Colades andesítiques del tossal de Lletó (AIG núm. 11).

Aquest aflorament és un molt bon exemple per veure les característiques d'un delta format en el marge d'un llac. També té un gran interès paleontològic pel contingut i la qualitat dels seus fòssils, i per les dades que aporta sobre la paleoecologia del Miocè de la Cerdanya.

La part més profunda de l'antiga explotació està reblerta d'aigua freàtica formant una bassa permanent, al voltant de la qual ha crescut tot de vegetació de ribera que sovint acull una gran quantitat d’ornitofauna. La seva importància i singularitat va provocar la seva inclusió a l'Inventari de zones humides de Catalunya.

L'accés a l’àrea es realitza a partir de la carretera entre Prats i Alp.


Data d'actualització: 29.01.2015