Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Alt Pirineu  > Visiteu-nos  > Guia de visita  > Què s'hi pot fer?  > Activitats i esdeveniments culturals
 

Activitats i esdeveniments culturals

Activitats i esdeveniments culturals
Per entendre i conèixer la realitat cultural i social a l’àmbit del Parc us recomanem la visita als museus, centres d’interpretació, obradors o artesans que trobareu arreu del territori

Visita a centres d’interpretació i museus

Visita centre exposició

VALLS D’ÀNEU
· Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d'Àneu i altres pobles de la vall): el visitant s’endinsa d’una manera participativa i activa en les formes de vida del Pallars de principi de segle passat. Està vertebrat a partir d’onze centres d’interès patrimonial repartits pels pobles de les Valls d’Àneu, amb seu a Casa Gassia (Esterri d’Àneu).
· MonNatura Pirineus (Planes de Son): centre d’educació ambiental. A part dels seus programes d’activitats habituals, ofereix estades i activitats adreçades a públic general i grups. Compta amb un centre de visualització de fauna autòctona i amb un observatori astronòmic, entre altres instal·lacions.
· Casa de l’os bru dels Pirineus (Isil): centre d’interpretació de l’ós bru. La informació de l’exposició es complementa amb les SENDES DE L’ÒS, itineraris guiats per conèixer l’hàbitat d’aquest animal. 
· Centre d'interpretació de la Vila Closa d'Escaló: el poble d'Escaló presenta una disposició urbanísitca articulada a partir d'un carrer principal i per poder accedir al recinte urbà es necessari passar per un dels dos portals d'accés. El centre d'interpretació explica aquest tipus de disposició de la vila emmurallada que es remunta al s. XIII.

VALLS DE CARDÓS
· Centre d’Interpretació de Tavascan: una impressionant obra d’enginyeria amb una extensa xarxa de túnels que connecten rius, llacs i centrals subterrànies. Tot un món amagat dins les muntanyes. Exposició permanent i visites guiades al complex hidroelèctric de l’Alt Cardós i a altres elements naturals o culturals de la zona.

VALL FERRERA
· Serradora d’Àreu: forma part de la xarxa de museus del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i permet veure una antiga serradora hidràulica en funcionament, a més d’un molí fariner i una minicentral elèctrica. S’hi ofereixen visites regulars de juliol a setembre; la resta de l’any cal concertar visita.

VALL DE SANTA MAGDALENA
· Casa dels Parcs dels Pirineus (La Seu d'Urgell): el centre d'informació dels parcs naturals de l'Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró acull exposicions itinerants sobre els parcs naturals dels Pirineus. 
· Antiga Farinera de Montferrer: recorregut per un antic molí fariner que ens mostra com era el procés de la mòlta del gra fins convertir-lo en farina, amb la maquinària de principi del segle XX. Visites concertades. Aquest equipament forma part de la Ruta dels Oficis d’ahir (museus a la carta), un total de 9 petits museus de la comarca de l’Alt Urgell per descobrir els oficis del passat.
· Museu del Pagès (Calbinyà): acull una notable col·lecció d’eines emprades en els treballs duts a terme a la vida pagesa de l’alta muntanya. Visites concertades. Com la Farinera de Montferrer, forma part de la Ruta dels Oficis d’ahir (museus a la carta).
· Museu Diocesà d'Urgell (La Seu d'Urgell): disposa d’una de les principals col·leccions d’art religiós de Catalunya. Visites al conjunt catedralici: claustre, museu, església de Sant Miquel i catedral.
· Espai Ermengol (La Seu d'Urgell): una exposició dedicada a la col·lecció municipal i també una exposició permanent entorn a l’elaboració del formatge i els formatges urgellencs permeten descobrir i conèixer la Seu d'Urgell i l’Alt Urgell.

MASSÍS DE L’ORRI
· Museu de les Papallones (Ribera de Cardós): exposició de més de 4.000 exemplars de papallones, incloent totes les espècies presents a Catalunya. S’ofereixen visites guiades, entre altres activitats.
· Presó-museu del Camí de la Llibertat (Sort): museu de la Xarxa d’espais del Memorial Democràtic, que explica les evasions de la barbàrie nazi durant la II Guerra Mundial, seguint els camins transfronterers.
· Museu Gerri de la Sal: per conèixer el procés de producció, transformació, emmagatzematge i comercialització de la sal. També s’ofereixen visites al planter i al monestir.

 

Exposicions

Exposicions

• Esteles funeràries de Tírvia: conjunt d’esteles medievals datades entre els segles XII i XIV, de gran valor històric i artístic. Es conserven dins la capella de la Pietat, a Tirvia. Visites concertades.
 Sala polivalent de Tornafort.

 

Activitats artístiques

Activitats artístiques

A banda de les activitats, cursos i tallers que es proposen semestralment dins el Programa d’Activitats del Parc, altres entitats del territori n’ofereixen de ben variades:

• La Solana de la Coma de Burg: espai on s’integra dansa, cuina, espectacle i compromís social lligat al territori.
• Centre d’Art i Natura de Farrera: Residència de treball per artistes i investigadors. Ofereix una programació regular de cursos i altres activitats.

 

Art romànic

Pantocrator

L’art romànic és ben present a les comarques que formen part del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Per aquest motiu, s’han desenvolupat diferents accions orientades a valoritzar i fer visitable aquest patrimoni tan extens i valuós:
• L’Alt Urgell forma part de l’anomenada Via romànica.
• Al Pallars Sobirà, des de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu s’ofereixen visites a diferents elements del romànic aneuenc.
A les oficines de turisme trobareu el fulletó “Romànic als Pirineus, Pallars Sobirà” on es plantegen diferents rutes per visitar les mostres més emblemàtiques d’aquest tipus d’arquitectura religiosa a la comarca.

 

Gastronomia i artesania

Gastronomia

Iogurts, formatges, mató, embotits, ratafia, teixits i articles de fusta i ceràmica, són exemples d’una extensa oferta d’artesania alimentària i tradicional que podeu trobar a l’entorn del Parc Natural.
Si voleu conèixer de primera mà els obradors i com s’elaboren els diferents productes artesans, podeu sol·licitar visites guiades i comentades, prèvia concertació. Des del Parc Natural s’ha elaborat la guia " Apropa't als productors i artesans del Parc!" on es poden consultar tots els productors i artesans que viuen i treballen al territori. Us el podeu descarregar en aquesta mateixa pàgina.

La importància dels nostres artesans ha fet que al territori s’hagin desenvolupat diferents associacions i productes turístics que pretenen representar, fomentar i revaloritzar el món de l’artesania:

• Associació Obrador Xisqueta: impulsa un projecte de revalorització de la llana.
• Fet a mà: és una guia per descobrir els productes artesans de l’Alt Urgell, a través de 5 rutes.

Per descobrir la rica gastronomia local basada en la qualitat dels productes de la terra només caldrà que us apropeu als pobles de l’entorn del Parc. Si en voleu saber més, podeu consultar els següents enllaços:

• Associació gastronòmica La Xicoia: al Pallars Sobirà s’ha creat aquesta associació de restauradors que posa en valor la cuina local.
• Fogons de l’Alt Urgell: a l’Alt Urgell s’ha desenvolupat aquesta guia gastronòmica amb els restaurants, formatges, artesans alimentaris, agenda gastronòmica i receptes de l’Alt Urgell.

 

Festes i tradicions

Fira

Aplecs, festes majors, fires i altres festes més recents o de caràcter litúrgic, omplen el calendari anual a l’àmbit del Parc. Moltes d’elles estan lligades al caràcter agrícola i ramader del territori i segueixen un cicle tradicional establert.

Així, els aplecs solen celebrar-se especialment entre maig i juny, encara que també n’hi ha a l’agost i al setembre. Es solen dur a terme pels veïns d’un o més pobles, que es troben en ermites i santuaris propers. Moltes vegades s’acompanyen amb un dinar a l’aire lliure.

Si visiteu el Parc a la tardor, tingueu en compte les fires que tenen lloc en aquesta època de l’any coincidint amb la baixada del bestiar de la muntanya:
• Fira de Llessui: 1r cap de setmana d’octubre
• Fira de Santa Teresa (Esterri d’Àneu): 2n cap de setmana d’octubre
• Fira de Sant Ermengol i Fira de formatges artesans del Pirineu (La Seu d’Urgell): 3r cap de setmana d’octubre
• Fira de Tardor (Tírvia): Finals d’octubre
• Fira de Tardor i Mostra d’Ovella Xisqueta (Sort): 1r cap de setmana de novembre

Pel que fa a les festes majors, abans l’hivern era el moment idoni per celebrar-les, ja que era quan hi havia menys feina de tot l’any. Actualment, però, se celebren al llarg de l’estiu, que és quan hi ha més afluència de visitants.

A més d’aplecs, fires i festes majors, cal fer esment d’altres celebracions tradicionals importants a l’àmbit del Parc Natural:
• Carnestoltes (febrer): festes importants del calendari litúrgic, amb les seves calderades, la Passa i el deliciós farcit de carnaval.
• Pasqua: són destacables les processons de Tírvia i d’Esterri d’Àneu.
• Fires de primavera: Fira d’Oficis i Menestrals de Rialp (1r cap de setmana de juny) i Fira de Sant Joan i Xollada d’ovelles a Sort (24 de juny).
• Falles d’Isil i d’Alins: nit de Sant Joan (23 de juny). Es tracta de festes primitives lligades al solstici d’estiu. Els fallaires baixen de nit unes torxes enceses (les falles) des de dalt d’un turó fins a la plaça del poble, on les cremaran a la falla gran.
• Ball dels Rigodons (Rialp): es balla per la Festa Major (15 d’agost) i per Sant Cosme i Sant Damià (26 de setembre).

 
Data d'actualització: 11.07.2013