Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Voluntariat

El voluntariat al Parc Natural de l’Alt Pirineu o en el seu entorn ha esdevingut una eina bàsica de col·laboració per l’assoliment de les finalitats del Parc. Per altra banda, la promoció del voluntariat ambiental a l’espai natural protegit, que es desenvolupa a través de diferents vies, suposa la materialització de noves formes de participació ciutadana, tant de població local i rural com urbana, que contribueixen al coneixement, gaudi i valorització del nostre patrimoni natural. El conjunt d’aquestes accions de voluntariat tenen una repercussió molt positiva sobre els nivells de protecció, conservació i restauració dels espais on es duen a terme. Així doncs, voleu saber què cal fer per participar en el voluntariat del Parc Natural de l’Alt Pirineu?

     · Si voleu formar part de la Xarxa de Voluntariat del Parc cal que ompliu el formulari d’inscripció a la Xarxa de Voluntariat que trobareu adjunt i seguir les instruccions que allí s’indiquen. També podeu fer la consulta trucant directament a l’òrgan gestor del Parc (telèfon de contacte: 973.62.23.35)
     · Si voleu participar en els programes de voluntariat de les entitats amb les que col·labora el Parc només cal que consulteu els seus enllaços web.
Les diferents línies de treball amb voluntariat al Parc són les següents:


La Xarxa de Voluntariat del Parc

Voluntariat - Xarxa de Voluntariat del PNAP

L’any 2010 es crea la Xarxa de Voluntariat del Parc Natural de l’Alt Pirineu amb tres objectius principals:
     • Impulsar el voluntariat com a eina de suport en la gestió del Parc
     • Coordinar la participació de voluntaris/es en el seguiment d’espècies i hàbitats prioritaris i/o amenaçats
     • Ampliar l’oferta de lleure actiu de la població resident o visitant

Els voluntaris o voluntàries poden optar per participar:
     • En programes de seguiment que es desenvolupen a nivell català i són coordinats per entitats externes: SOCC, CBMS, Quirorius, Orenetes, SEMICE, etc.
     • En seguiments propis del Parc que formen part del Programa de Seguiment de la Biodiversitat i estan coordinats per l’òrgan gestor: perdiu xerra, gralla, amfibis d’estanys d’alta muntanya, ocells fluvials, duc, etc.
     • Actuacions de voluntariat puntuals: plantades de fruiters, recollida de brossa, etc.

S’estableix un compromís entre el voluntari/a i el Parc, i una trobada anual en forma de jornades. Paral·lelament, el Parc ofereix als voluntaris/es suport tècnic i logístic.

 

El Projecte Boscos de Muntanya

Voluntariat - Projecte Boscos de Muntanya
logo bergwald projekt (Projecte Boscos de Muntanya)

L’any 2007 es va iniciar la col·laboració entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Projecte Boscos de Muntanya. Aquesta col·laboració s’ha anat consolidant al llarg dels anys, alhora que s’ha anat establint un protocol de treball regular. Englobades principalment dins del maneig i la conservació d’hàbitats forestals i l’obertura i recuperació de camins, aquestes tasques es planifiquen durant els primers mesos de l’any d’acord amb les necessitats detectades pel Parc, els ens locals propietaris dels terrenys i l’equip del Projecte Boscos de Muntanya.

Les actuacions i tasques que desenvolupa el Projecte Boscos de Muntanya es duen a terme principalment mitjançant estades de voluntariat per adults d’una setmana de durada, entre els mesos de juliol i agost.

 

El Projecte Grípia

Voluntariat - Projecte Grípia
Logo Rurbans

El Projecte Grípia, que impulsa l’Associació Rurbans (mare de l’Escola de Pastors), i que compta amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, treballa per la recuperació de l’espai agrari. Una de les actuacions incloses en aquesta línia de treball és la recuperació d’antigues pastures en estat de semiabandó. Aquesta tasca es desenvolupa principalment amb l’ajut de voluntaris d’arreu del món que participen en un camp de treball de dues setmanes.

 

Col·laboració amb altres entitats

Puntualment, el Parc col·labora amb altres entitats que organitzen actuacions amb voluntariat dins el territori protegit. És el cas de SEO/BirdLife a Catalunya, amb qui s’han organitzat camps de treball ornitològics; d’Acciónatura amb qui s’ha col·laborat en plantacions de fruiters per tal d’afavorir la biodiversitat; o de diferents agrupaments o entitats excursionistes que desenvolupen estades durant l’estiu, a qui l’òrgan gestor del Parc dóna suport logístic i formatiu per desenvolupar determinades tasques de millora rural i manteniment.

El conjunt d’aquestes accions de voluntariat tenen una repercussió molt positiva sobre els nivells de protecció, conservació i restauració dels espais on es duen a terme.

 
Data d'actualització: 15.11.2012