Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > L'Albera  > Coneixeu-nos  > Patrimoni natural i cultural  > Hidrologia i geologia
 

Hidrologia i geologia

Els cursos d'aigua de la serra de l'Albera són curts i generalment de poc cabal, molt lligats al règim pluviomètric propi de la zona mediterrània.

L'Orlina
L'Orlina
El Salt del Fitó
El Salt del Fitó

El Llobregat d'Empordà, l'Anyet, la riera de Torrelles i l'Orlina, que descendeixen perpendicularment dels cims més elevats de l'Albera, presenten generalment un corrent continu d'aigua. En el seu tram final, el Llobregat d'Empordà rep les aigües d'aquests tres rius poc abans de ajuntar-se amb la Muga, el riu principal de la conca.

Les rieres del sector oriental ja tenen un marcat caràcter torrencial, la riera de Garriguella baixa fins al sistema dels Aiguamolls de l'Empordà. La riera de Valleta i els torrents de Garbet, Colera i Portbou moren directament al mar.

Un dels elements hidrològics més importants de l'Albera són les basses. Són petites depressions del terreny on s'acumula l'aigua de pluja, es pot trobar una trentena d'elles i presenten un gran interès ecològic. Algunes emmagatzemen aigua durant tot l'any, mentre que d'altres, la majoria, s'assequen durant el període estival. La que té una major extensió, l'estany Gros de la Jonquera, ocupa una superfície de 3,5 ha.

Les característiques bàsiques de la geologia de la serra de l'Albera són les pròpies de les roques metamòrfiques dels Pirineus, esquists i pissarres. La zona amb més interès geològic és la que es troba en els voltants del Puig d'Esquers, en els termes municipals de Llançà i Colera.


Data d'actualització: 20.03.2018