Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Accés al Parc

Hi ha diferents opcions per arribar al Parc Nacional, tant en transport públic com en vehicle privat. De tota manera cal tenir en compte que a les comarques que envolten el Parc no hi ha una gran oferta de transport públic i la mobilitat entre un lloc i l’altre pot ser bastant complicada si no es disposa d’un vehicle particular.

L’accés motoritzat a l’interior del Parc està restringit però s’autoritza l’entrada de vehicles de persones amb mobilitat reduïda (tarja de minusvalidesa). Es necessari demanar una acreditació al Parc Nacional.

Els vehicles particulars poden arribar fins a les diferents entrades del Parc on hi ha llocs habilitats per aparcar. Aquests aparcaments tenen algunes limitacions que poden fer-los temporalment inaccessibles:
Els vehicles més amples de 2 metres potser no hi podran accedir.
En èpoques de gran afluència es poden omplir els aparcaments, la qual cosa comporta el tancament de l’accés.
Durant el període hivernal sovint estan coberts per la neu o hi ha plaques de gel, i també es tanca l’accés
És molt recomanable informar-se prèviament de la situació dels accessos al Parc abans de venir.

Boí i Espot són els pobles on hi ha les seus principals del Parc, on s’ha d’anar per poder visitar els indrets més coneguts: Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici. Però també es pot accedir a altres indrets des d’altres poblacions veïnes.
Altres pobles situats a les portes del Parc són: El Pont de Suert i Senet (on hi ha un centre d’informació del Parc) a l’Alta Ribagorça. Sort i Llessui (seu de l’Ecomuseu dels Pastors i centre d’informació del Parc) al Pallars Sobirà.  La Pobla de Segur i la Torre de Capdella al Pallars Jussà, i Vielha, Arties o Salardú, a la Val d’Aran.
L’aplicació següent permet veure un mapa d'accessos als parcs i permet calcular una ruta per desplaçar-se en vehicle privat des de qualsevol lloc fins a la seu dels nostres parcs i paratges naturals.


En transport públic

Autobús: La companyia ALSA (abans coneguda com Alsina Graells) ofereix serveis diaris d’autobús que comuniquen Barcelona, Lleida i Tremp amb la majoria de poblacions del voltant del parc.

Malgrat que hi ha diverses línies que arriben a destinacions dels Pirineus centrals, no tots els autobusos surten tots els dies de la setmana, ni durant tot l’any. Hi ha poques possibilitats, encara que es pot estudiar la possibilitat de connexió entre algunes línies a Tremp o a la Pobla de Segur. Cal consultar prèviament al web de la companyia:

Des de Barcelona surten autocars cap a la Pobla de Segur, Esterri d’Àneu i Vielha (per Lleida o per Balaguer)

Des de Lleida surten autocars cap a Esterri d’Àneu i Vielha

Des de Tremp també puja algun autocar cap a Esterri d’Àneu

Durant l’estiu funcionen alguns autobusos entre el Pont de Suert i Boí i entre Esterri d’Àneu i Vielha. També funciona el Bus del Parc que cada dia enllaça els pobles d’Espot i Boí passant per Vielha.

En qualsevol cas, si es vol visitar el sector d’Aigüestortes, s’ha d’arribar a Boí. Llavors cal prendre l’autobús des de Barcelona o Lleida fins al Pont de Suert. Des d’allí hi ha algun autobús que puja fins a Boí (consultar horaris i períodes de funcionament)

Per accedir al sector de l’Estany de Sant Maurici s’ha d’anar al poble d’Espot. L’autobús de línia que ve de Barcelona o Lleida para a la cruïlla d’Espot (entre Escaló i la Guingueta). Des d’allí hi ha 7 km de pujada fins al poble. Els taxis 4x4 d’Espot baixen a recollir als viatgers si se’ls avisa prèviament (973624105)

 

Tren: La línia de tren de Lleida a la Pobla de Segur permet arribar fins aquesta població que està a uns 60 km d’Espot o de Boí. Des d’allí també es poden agafar els autobusos de línia d’ALSA.

 

Camina pel Parc i torna en Bus

Bus del Parc

El Bus del Parc és un servei de transport públic que funciona durant l’estiu, entre els mesos de juny i setembre. Aquest servei uneix, dos cops cada dia, les dues entrades principals del Parc Nacional: Boí, a l’Alta Ribagorça, i Espot, al Pallars Sobirà, passant per la Val d’Aran. 

L’autobús circula per fora del Parc, passant per molts dels pobles de les valls de la zona d’influència i és molt útil sobretot per aquelles persones que volen fer alguna travessa llarga i després han de tornar al seu punt d’origen. Consultant els horaris del bus i dels taxis, la cartografia del Parc i la disponibilitat de places en els refugis es poden planificar un bon nombre d’itineraris molt recomanables per als bons caminadors. També permet accedir a indrets on surten camins recomanats a aquelles persones que no disposen de vehicle propi. 

El preu del viatge depèn de la parada d’inici i d’arribada. Hi ha descomptes per als bitllets d’anada i tornada. No es permet l’accés d’animals de companyia ni de bicicletes. Per a grups nombrosos es recomana trucar prèviament a l’empresa concessionària.

 

Serveis de transport a l’interior del Parc: taxis 4x4 i telefèric de l’estany Gento

foto taxis

L’accés en vehicle privat a l’interior del Parc està molt restringit. S’ha de  deixar el cotxe a qualsevol dels aparcaments que hi ha a les diferents entrades del Parc i començar a caminar des d’allí.

Si es vol aprofitar més el dia i començar a caminar més amunt, existeix la possibilitat d’utilitzar el servei de transport públic amb vehicles 4x4.

A Boí i a Espot, el servei de taxis 4x4 ofereixen durant tot l’any un servei tipus llançadora fins als paratges d’Aiguestortes o a l’estany de Sant Maurici.  Un cop allà, teniu tot el temps que desitgeu per anar més amunt, consulteu els horaris de tornada. Els taxis d’Espot ofereixen també altres excursions organitzades per les pistes del sector oriental del Parc (consulteu el seu lloc web per a més informació).

A la Val d'Aran, durant els mesos d'estiu, un servei discrecional de transport públic a les riberes d'Aiguamòg i Valarties facilita l'accés a peu als refugis de Colomers i Era Restanca, respectivament.
A la vall Fosca, entre juliol i setembre, un telefèric comunica l'embassament de Sallente amb l'estany Gento, punt de sortida d'algunes excursions molt interessants.

 

 
Data d'actualització: 05.05.2011