Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Condicionament Camins Vius

Obra Social "La Caixa"

Objectius

Camins Vius és un itinerari a peu que dóna la volta al Parc Nacional i que discorre pels antics camins que unien els pobles de la zona d’influència del Parc. Amb aquest projecte s’ha pretès:

  • Recuperar parts d’aquest camí que es trobaven en mal estat i adequar alguns trams per a persones amb mobilitat reduïda i discapacitats visuals i per a la gent gran de les poblacions properes, com a infraestructura de lleure i amb finalitat medico-esportiva.
  • Afavorir la reinserció social i laboral de col·lectius en risc d'exclusió. Els treballs els ha executat l’empresa pública Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) del Departament de Justícia, per a la reinserció de persones sotmeses a mesures penals.
 

Millora del camí de Roca Blanca

El camí de Roca Blanca té una longitud de 4,3 km i va des d’Espot fins al Mirador de Roca Blanca.
La millora del camí ha consistit en la millora del paviment i el desbrossament de la vegetació a ambdues bandes del camí.
També s’han col·locat bancs cada 500 m perquè la gent que ho necessiti pugui reposar durant la caminada i s’han adequat 2 àrees de descans: la de Santa Maria i la de l’antiga fàbrica de tubs.

 
Camí de Roca Blanca abans i després de l’actuació
Camí de Rocablanca abans i després de l’actuació
 

A l’àrea de Sta. Maria s’hi ha instal·lat un aixopluc amb un parell de bancs. A l’àrea de l’antiga fàbrica de tubs s’ha eliminat la vegetació que cobria la fàbrica, s’han adequat les restes, s’ha col·locat una tanca perimetral de fusta i un aixopluc amb taules de pícnic i bancs. Aquesta fàbrica es va construir als anys 1950 durant la construcció de les hidroelèctriques.

 
Millora del camí de Roca Blanca
foto1: Àrea de descans de Sta. Maria. / foto 2: Bancs al llarg de l’itinerari. / foto3:Àrea de descans de l’antiga fàbrica de tubs.
 

També s’ha senyalitzat el camí a l’entrada dels itineraris, amb cartells interpretatius de la vegetació adaptats per a persones amb deficiències visuals i un cartell interpretatiu de la fàbrica de tubs.

 
Millora del camí de Roca Blanca
foto1: Rètol de presentació de l’itinerari. / foto 2: Plafons interpretatius adaptats a deficients visuals. / foto3: Cartell interpretatiu de la fàbrica de tubs
 

Millora del Camí del Salto

Aquest camí va des de l’àrea de lleure de Senet fins el Mirador del Salto. La millora ha consistit en el desbrossament de la vegetació a ambdues bandes del camí i el condicionament del paviment (aportació d’àrids i reperfilat, instal·lació de trencaaigües de fusta i guals de formigó per evitar que l’aigua de la pluja i del desglaç de la neu el pugui malmetre).

 
Cami del Salto
foto1: Camí abans de ser reperfilat. / foto2: Instal·lació de trencaaigües de fusta. / foto3: Instal·lació d’un gual de formigó.
 

També s’han col·locat bancs cada 500 m perquè la gent que ho necessiti pugui reposar durant la caminada, s’ha adequat l’àrea de lleure que hi ha a l’inici del camí i el mirador del Salto.
A l’àrea de lleure s’ha instal·lat una pèrgola per tal que s’hi puguin fer activitats d’educació ambiental, s’han col·locat taules i bancs i s’ha condicionat un accés amb formigó apte per a persones amb cadires de rodes.

 
Pèrgola
Pérgola per activitats d’educació ambiental
 

El mirador del Salto es un lloc espectacular des d’on es pot observar una cascada d’aigua i en el que s’ha instal·lat una tanca de seguretat.
Finalment s’ha instal·lat un rètol de presentació de l’itinerari, així com un rètol direccional i diferents senyals interpretatius dels elements naturals adaptades per a persones amb deficiències visuals.

 
Millores al Camí del Salto
foto1: Mirador del Salto / foto2: Bancs al llarg de l’itinerari
 

Dades de l'actuació

Període d’execució
De juliol de 2009 a novembre de 2010
Localització dels treballs
Pallars Sobirà: Espot
Alta Ribagorça: Vilaller (EMD Senet)
Persones amb risc d’exclusió social que hi han intervingut: 25
Inversió realitzada per l’Obra Social de “la Caixa”:  344.000 €

 
Data d'actualització: 25.05.2012