Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Aiguamolls de l'Empordà  > Visiteu-nos  > Comunicació i Educació ambiental
 

Comunicació i Educació ambiental

La comunicació dels valors naturals i culturals, la història i la gestió actual del PNAE és una tasca necessària perquè el visitant valori millor aquests paratges avui protegits, en gaudeixi d'una manera més plena i tanmateix reforci les seves actituds de respecte i compromís amb la preservació de l'entorn d'aquí i en general.

Aquesta comunicació ordenada, preparada en projectes i programes segons tipologia de visitants o adreçats als habitants dels municipis del Parc, amb els diversos graus d'implicació o participació, és el que anomenem educació ambiental: aprendre i créixer des del medi, amb el medi i pel medi.

 

El programa d'educació ambiental del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà es divideix principalment en dues línies. D'una banda, s'adreça a la població escolar amb un conjunt d'activitats gratuïtes que es poden consultar a l'oferta pedagògica i que s'ofereix a totes les llars d'infants, escoles i instituts dels nou municipis que formen el territori del Parc Natural. D'una altra banda, s'ofereixen activitats adreçades a la població adulta, com ara guiatges, xerrades i tallers, o fins i tot participació en tasques de manteniment, seguiment de flora o fauna, animació en diades festives i vigilància, la majoria d'elles gràcies a la col·laboració d'entitats com APNAE, IAEDEN, Ateneo de Girona, ICO, SCA, Amics de les Dunes, Voluntaris Forestals, Voluntaris de la Diputació, de Collserola, etc.

En l'enllaç podeu consultar l'oferta pedagògica amb tot el conjunt d'activitats adreçades a escoles locals, així com els treballs previs d'algunes d'aquestes activitats que ho requereixen. També hi trobareu la guia de descoberta del Parc per a nivell escolar/ESO perquè des de les aules o des de casa pugueu treballar els continguts i conèixer millor aquesta zona humida.

Pel que fa a les activitats de la població adulta, heu de consultar l'apartat Agenda d'activitats.

També cal anotar que abans de la declaració del Parc i a l'entorn de la campanya "Defensa i Salvaguarda dels Aiguamolls Empordanesos" ja es va començar amb activitats d'estiu per als joves. Aquestes es feien en l'espai a protegir per remarcar que un dels valors més importants de l'espai és el de ser un lloc ideal per a l'educació ambiental de joves i infants en temps de lleure. Aquestes activitats no s'han deixat de fer mai, i al costat dels Campaments de Natura van continuar els Camps de Treball i els Camps d'Aprenentatge. Actualment aquestes activitats per a infants, joves i adolescents es continuen realitzant any rere any; en aquest marc de natura tan privilegiat, durant uns quinze dies el lleure esdevé una autèntica escola de valors i enriquidores amistats.

Si esteu interessats a participar-hi, les dates i els nivells de les activitats d'estiu acostumen a estar enllestides pels volts de Setmana Santa. Entreu a l'Agenda d'activitats i pareu especial atenció a les dates d'inscripció.

Des de fa uns anys és habitual organitzar el Casal de Setmana Santa al Parc, durant els dies feiners i per a mainada de 8 a 12 anys.

Recordeu que al Cortalet hi ha un Centre de Documentació especialitzat en zones humides, on es pot trobar un ampli ventall de documents d'educació ambiental en espais naturals protegits. És obert els matins laborables. Truqueu amb antelació per concertar hora o per demanar informació. Telèfon: 972 45 42 22.